T / 0543-512475 E / [javascript protected email address]

Draadglas is geen veiligheidsglas!

Draadglas of spiegeldraadglas is voorzien van draad en wordt om die reden in de media ten onrechte benoemd als veiligheidsglas. In de volksmond wordt zelfs gesproken over gepantserd glas, alsof het glas inbraakwerend of letselbeperkend zou zijn. Het glas kwam tijdens de Algemene Beschouwingen weer in het nieuws toen een man na het verbrijzelen van een draadglasruit vast kwam te zitten. Beveiligingsmedewerkers van de Tweede Kamer hebben de man staande gehouden door wiens toedoen de ruit barstte naast een deur naar de debatzaal. De media, zoals hier het AD, benoemden het glas als veiligheidsglas maar daar is dus geen sprake van.

Geen veiligheidsglas

Spiegeldraadglas werd vroeger toegepast als brandwerend veiligheidsglas. Vroeger, want het glas is ingehaald door aangescherpte normen en is conform het Bouwbesluit dan ook niet meer geschikt voor toepassing in grote brandwerende wanden en puien. Inbraakwerend is het glas sowieso niet en het mag ook niet als veiligheidsglas worden toegepast. Draadglas mag alleen in kleine oppervlakten, bijvoorbeeld zijlichten, als brandwerende scheiding worden gebruikt. De Tweede Kamer dateert uit de jaren negentig en in het gebouw zijn grote oppervlakten draadglas toegepast als brandscheiding. Het glas voldoet dus ook daar niet aan de hedendaagse eisen. Overigens ontslaat het feit dat het gebouw ‘toen’ wel aan de eisen voldeed een gebouweigenaar niet van zijn verplichting ervoor te zorgen dat een gebouw ‘vandaag’ wel voldoet aan de brandeisen. Het parlement wordt verbouwd en we gaan ervan uit dat ook de vervanging van het draadglas op de agenda staat. Zie ook ons eerdere bericht over dit onderwerp.

Draadglas beperkt brandwerend

Hoe zit het nu exact met draadglas? Voor september 2006 mocht het glas voor brandcompartimentering beperkt worden toegepast. Grotere oppervlakken waren mogelijk als het alleen een rookwerende eis betrof. Maar de inzichten zijn veranderd en vandaag de dag voldoet het glas niet meer. Om trappenhuizen heen zie je vaak scheidingen met een groot oppervlak van dit glas met ingelegd draad. Het draad houdt het glas bij elkaar zodra het breekt onder invloed van de hitte van de brand. Het betreft dan vaak een brandscheiding bij een vluchtweg in bestaande gebouwen, die volgens de huidige inzichten niet meer dan als rookscheiding (E-classificatie) fungeert. De WBDBO eis ‘toen’ was 30 of 60 minuten brandwering en dat is die vandaag nog steeds: de classificatie conform NEN 6069 dient EW te zijn. Maar het spiegeldraadglas voldoet in meerdere opzichten niet. Allereerst is het geen veiligheidsglas. Het zorgt voor snijgevaar bij breuk, het glas is niet-letselbeperkend. Ook beschermt het glas niet tegen doorval: de verdiepingshoge ruiten zijn vaak toegepast daar waar je meer dan 1 meter naar beneden kan vallen, het wettelijke minimum voor toepassing van veiligheidsglas (voor bestaande bebouwing geldt een niveauverschil van 1,5 meter). En tot slot: de brandwerendheid voldoet in die situaties ook niet.

Bron: Glasinbeeld

Terug naar overzicht

Meer weten?

Heb je een vraag of wil je solliciteren? Laat je gegevens achter. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Facebook
Verglasco
  • T 0543-512475
Pointer
Kastanjelaan 78-80
7101 LZ Winterswijk